Sıcaklık değişiminin tarla ve bahçe ürünlerinde kayıplara neden olacağı belirtiliyor: Ülke tarımı ‘don’du

İklim Krizi Tarımı Vurdu: Zirai Don Felaketi Üreticiyi Çaresiz Bıraktı

İklim krizinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde ve altında seyreden sıcaklıklar tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir ayda önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don felaketi, üreticileri çaresiz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üretimin devamlılığı için üreticilerimize destek olmalıyız ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanlarında olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise ülkemiz genelinde etkili olan zirai don felaketinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Güldal, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını umut etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun’da düzenlenen “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinginde zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Özel, bu önerileri TBMM’ye teklif sunacaklarını ve iktidarın reddedeceğini ifade etti.

Çeşitliliğe Önem Verilmeli

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Süer Topuzoğlu, ülke tarımında monokültür olarak tanımlanan tek ürün üretiminin iklim değişikliklerine karşı hassas olduğunu belirterek çeşitliliğe yönelik üretim sistemlerinin önemini vurguladı. Topuzoğlu, çeşitliliğe dayalı üretim sistemlerinin ekonomik ve ekolojik direnci güçlendirdiğini ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı ise tarımsal sigortacılığın geliştirilmesi ve tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini belirterek yaşanan don felaketinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Birçok Ürün Zarar Gördü

Son bir ayda farklı bölgelerde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle birçok üründe zarar meydana geldi. Akdeniz’de patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve karpuz, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Karadeniz Bölgesi’nde fındık, İç Anadolu Bölgesi’nde elma, patates, erken ekilen şekerpancarı, meyve bahçeleri ile birlikte birçok ilde tarla bitkileri ve meyveler büyük zarar gördü.

Related Posts

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar! Kararlar yürürlüğe girdi

Ekonomi yönetimi, Türk lirasını destekleyecek yeni adımları devreye aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı kararlar yürürlüğe girdi.

Fındık ihracatından 8 ayda 1,9 milyar doları aşkın gelir sağlandı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

Borsa güne yükselişle başladı: 2 Mayıs 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,47 yükselişle 9.120,98 puandan başladı.

Bakan Uraloğlu: Kanal İstanbul projesinden vazgeçmedik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kanal İstanbul projesinden vazgeçmedik. Bugün gündemimizde değil ama günü geldiğinde, doğru finansmanı bulduğumuzda mutlaka yapacağız” dedi.

Avrupa Birliği’nde 93 milyon kişi yoksulluk riskiyle karşı karşıya

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişi yoksulluk riskiyle karşı karşıya kaldı.

‘Nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldü’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir