Dolar endeksi düşüşe geçti. ICE’de DXY Dolar Endeksi yüzde 0,12 düşüşle 106,094 seviyesinde. EURUSD 1,05811’den işlem görüyor.
Dolar endeksi, 106 seviyesinin altına inerek haftaya düşüşle başladı. Ancak analistler, bu düşüşün henüz aşağı yönlü bir trendin başlangıcına işaret etmediğini değerlendiriyor.
UniCredit Research analistleri, doların Cuma günkü düşüşlerinin Eylül ayının son işlem gününde pozisyon ayarlamalarını temsil ediyor olabileceğini vurguladı.
Analistler, “Duyarlılıkta bir değişimin meydana geldiği konusunda şüphelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Analistler, “Eylül ayı için beklenenden daha düşük ön Euro bölgesi TÜFE verileri ortak para birimini etkilememiş olsa da, dolar endeksi (DXY) hala 106 civarında ve EUR/USD 1,06’nın biraz altında” dedi.
ICE’de DXY Dolar Endeksi yüzde 0,12 düşüşle 106,094 seviyesinde. EURUSD 1,05811’den işlem görüyor.
DOLAR/TL YENİ REKORUNU TEST ETTİ
Dolar/TL yeni haftaya yükselişle başladı ve kurda 27,60 seviyesinin üzeri test edildi.
Dolar/TL kurunda bir süredir görülen yükseliş ivmesi, yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti.
Kurda 27,60 seviyesinin üzeri test edildi. Kur rekor seviyesini gördükten sonra 27,46 seviyesinde dengelendi. Son 1 ayda kurda yükseliş yüzde 3’e yaklaştı.
Dolar küresel piyasalarda yeni haftaya yatay girdi. Bloomberg Dolar Endeksi üçüncü çeyrekte yüzde 2,7 yükselişle, 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en iyi üç aylık dönemini geride bıraktı.
Endeks, ABD hükümetinin kapanması endişeleri ile Cuma günü bir ara yüzde 0,5 düştükten sonra bu sabah yatay.
Yurt içi piyasalarda KKM ile ilgili gelişmeler izlenirken, Cuma akşam saatlerinde S&P’den görünüm revizyonu geldi.
S&P Global Ratings, Türkiye’nin yatırım yapılabilir düzeyin 5 basamak altında bulunan ‘B’ seviyesindeki uzun vadeli Döviz cinsi kredi notunu teyit ederken, notun görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Kredi derecelendirme kuruluşu cuma akşamı yayımladığı açıklamada, Merkez Bankası’nın mevduatlardaki dolarizasyon ve yüksek enflasyonu azaltmak için faiz artırmasının ve ortodoks politikalara dönmesinin Türkiye’nin kredibilitesine yönelik riskleri dengeli hale getirdiği belirtildi.
“Türkiye’nin yeni ekonomi ekibi aşırı ısınmış bir ekonomi, büyük ikiz açık, yüksek enflasyonla karşı karşıya” denilen açıklamada, ekonominin “sert iniş” riskiyle karşı karşıya olduğu değerlendirmesine yer verildi.
Pozitif senaryo olarak, para ve finans sektörü politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde, görünümün pozitife çevrilebileceği ifade edildi.
Açıklamada negatif senaryo için ise “Potansiyel olarak para birimindeki değer kaybının azalmaması ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesiyle bağlantılı olarak Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde, görünümü negatife çevirebiliriz” denildi.