Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Gaziosmanpaşa’da yangın paniği

Gaziosmanpaşa’da gece saatlerinde bir apartmanda çıkan yangın paniğe neden oldu.

Trafik Kazası Sonrası Bıçaklama: Alkan Ergin Toprağa Verildi

Hatay’da bıçaklanarak öldürülen Alkan Ergin, düzenlenen törenle toprağa verildi. Yakınları tepki gösterdi.

AFP, Gazze’deki gazetecilerini tahliye edecek: Açlıktan ölme riskleri var

AFP Gazetecileri Derneği, ajansın Gazze’deki serbest gazetecilerini de tahliye edeceğini duyurdu. Açıklamada, ajans çalışanlarının açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğuna işaret edildi

Yener İnce açıkladı: Icardi ne zaman dönüyor… Zaniolo’nun MR’ı çekilecek

Galatasaray Kulüp Doktoru Yener İnce, sakatlıktan çıkan Mauro Icardi’nin iyileşme sürecinin yolunda gittiğini söyledi. İnce konu ile ilgili, “Icardi yapı olarak bugün oynamak ister ama dikkat etmemiz gerek” dedi.

Antalya’da Tur Otobüsü Kazası

Serik’te yoldan çıkan tur otobüsü, köprüden düşmekten son anda kurtuldu, 34 kişi yara almadı.

İsrail’in ablukası Gazze’yi açlığa sürüklüyor: Biri bebek 2 çocuk daha açlıktan hayatını kaybetti

İsrail’in insani yardım girişini kısıtlayan ablukası sebebiyle kıtlığın yayıldığı Gazze Şeridi’nde 40 günlük bir bebek ve bir çocuk daha açlıktan yaşamını yitirdi.