Milyonlarca Katolik’in gözü Vatikan’da olacak: Papalık seçimi yarın başlıyor

Katolik Kilisesi, Papa Seçimi İçin Hazırlanıyor

Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından dünya genelinde 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi’nde gözler bir sonraki papanın kim olacağına çevrildi.

Katolik Kilisesi’nin 267’nci papasının belirleneceği tarihi Konklav’da, yaşı 80’in altında ve seçime katılabilecek durumda olan 133 kardinal yarın sabah önce birlikte ayin yapacak, Sistine Şapeli’nde yerel saatle 16.30’da (TSİ 17.30) ilk oturum için bir araya gelecek.

Papaları İlk Dönemde Halk Seçiyordu

Katolik inancına göre, tarihteki ilk Papa olarak Hz. İsa’nın ilk havarilerinden Petrus biliniyor. Papalar, ilk dönemlerde Roma’daki önde gelen Hristiyan din adamları ve halk tarafından seçiliyordu.

4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Hristiyan olmasıyla papalık seçimlerine siyasi müdahaleler artarken, Orta Çağ’da da Avrupa’daki imparatorların ve sivil otoritelerin siyasi güç mücadelelerinin etki etmesi, Katolik Kilisesi’nde papa seçimlerinin kapalı formatta gerçekleştirilmesi arayışını gündeme getirdi.

Katolik Kilisesi’nde 11. yüzyıl itibarıyla papalık seçimlerine dış müdahalelerin etkisini sınırlamaya yönelik adımlar atıldı.

Vatikan’ın resmi yayın organı Vatican News’teki habere göre, 1059’da dönemin Papası 2. Nikolaus, seçimlerin Katolik Kilisesi ruhban sınıfında Papa’dan sonra en etkili makam olan kardinaller tarafından belirlenmesi kuralını getirdi.

Katolik Kilisesi tarihinde en uzun papalık seçiminin, 2 yıl 9 ay (1006 gün) sürdüğü biliniyor. 1268 ile 1271 yılları arasında Papa 4. Clement’in ölümünün ardından tarihteki en uzun süreli papalık seçimi yapıldı. Bu uzun sürecin sonunda Papa 10. Gregorius seçildi.

Seçimin bu kadar uzun sürmesi nedeniyle 1274’te İkinci Lyon Konsili’nde kardinallerin papalık seçimi sırasında bulundukları yere kilitlenmeleri ve papa seçilene kadar ayrılmamaları kararı alındı.

Latince “Anahtarla kilitli” anlamındaki “Cum Clave”den gelen Konklav, o tarihten bu yana Kardinaller Meclisinin dış dünyayla bağlantılarını kestiği ortamda gerçekleştirdikleri papalık seçim sürecinin genel adı oldu.

Tarihte en kısa süren Konklav ise 1503 yılında Papa 3. Pius’un ölümünün ardından yapılan seçim sırasında yaşandı. Papa 2. Julius’un seçildiği bu Konklav, toplamda 10 saat sürerek en kısa papalık seçimi olarak tarihe geçti.

Son Dönemdeki Konklavlar Daha Kısa Sürüyor

Papalık seçimlerinin tarihine bakıldığında modern dönemlerde konklavların genellikle 4 ila 5 gün sürdüğü dikkati çekiyor.

Son yüzyılda sekiz Papa seçilirken 1922 yılında 11. Pius’un seçimiyle sonuçlanan Konklav 5 gün sürmüş ve 14 oylamanın ardından belirlenmişti.

Katolik Kilisesi’nin son ruhani lideri Papa Franciscus ise 2013 yılındaki Konklav’ın 3. günündeki 5. tur oylamada seçilmişti. 2005’teki Konklav ise 2. günde yapılan 4. tur oylamada sonuçlanmış ve Papa 16. Benediktus seçilmişti.

Yaklaşık iki bin yıllık geçmişiyle Katolik Kilisesi’nin sürekliliğini sağlayan en önemli süreçlerden biri olan papalık seçimleri, 7 Mayıs’ta başlayacak Konklav ile yeniden gündemde. Gözler, yeni papanın belirleneceği bu kritik sürece çevrildi.

Yeni Papa’nın kim olacağının yanı sıra Vatikan’ın ünlü Sistine Şapeli’nde yapılacak Konklav’ın ne kadar süreceği de merak ediliyor.

Related Posts

BM, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle Çad’a geçen mülteci sayısındaki hızlı artıştan endişeli

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Çad Temsilcisi Magatte Guisse, özellikle Sudan’ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletindeki artan şiddet dolayısıyla Çad’a geçen Sudanlı mülteci sayısının hızla artmasından endişe duyduklarını bildirdi.

Fransa’da başörtüsüne yasak talebi

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, üniversitelerde başörtüsü yasağı istediğini söyledi.

İsrail’in vahşice katlettiği Hind Receb’in içinde olduğu aracın replikası İngiltere’de sergi için yeniden yapıldı

İngiltere’nin Yorkshire bölgesinde yaşayan bir sanatçı 29 Ocak 2024’te Gazze’de ailesiyle birlikte İsrail ordusunun saldırısına maruz kalarak vahşice öldürülen Hind Receb’in can verdiği aracın replikasını yaptı. İsrail’in tam 335 kurşunla şehit ettiği Hind Recep ve ailesinin arabası İngiltere’nin Bradford kentinde sergilendi.

Sırbistan’da öğrenciler sokaktan çekilmiyor: Erken seçim talebi sürüyor

Sırbistan’da Novi Sad kentinde bir tren istasyonu ön cephesinin çökmesiyle 16 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından başlayan protestolar, altı ay sonra büyüyerek devam ediyor. Özellikle öğrenciler, hükümete karşı artan öfkenin öncüsü oldu …

Deprem bilimci Ahmet Ercan beyin kanaması geçirdi

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bosna Hersek’te sırt ağrısı nedeni ile kaldırıldığı hastanede beyin kanaması ve inme geçirdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ercan, gözlem altında dinlenmekte olduğunu duyurdu.

Gazze’yi yok etme planı: Ölüm açlık sürgün

Terör devleti İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana soykırım yaptığı, 2 aydır tek bir yardım TIR’ının bile giremediği Gazze, ölüm, açlık ve sürgün girdabında yok olurken, Siyo-Naziler işgali Gazze’nin tamamına yayacak yeni bir plan hazırlığında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir