Uzmanı uyardı: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Güven Çayyolu Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu: Parkinson Hastalığının Bilinmeyen Yönleri

Dünya Parkinson Günü’nde, Güven Çayyolu Tıp Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, toplumun Parkinson hastalığı hakkındaki yanlış bilgilerine dikkat çekti. Borucu, “Parkinson hastalığı sadece titreme ile değil, aynı zamanda harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunun azalması gibi belirtilerle de başlayabilir. Genellikle ileri yaşlara özgüymüş gibi algılansa da genç yaşlarda da görülebilir. Erken evrede belirtilerin göz ardı edilmesi, tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir” dedi.

Hastalığın tedavi sürecinin başarısının, tanının ne kadar erken konulduğuyla yakından ilişkili olduğunu belirten Borucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Parkinson hastalığının tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde başlanan tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın seyri yavaşlatılabilir ve kişinin yaşam kalitesi korunabilir. Parkinson hastalığı sadece fiziksel etkilerle sınırlı kalmaz, aynı zamanda sosyal çevreden izole olmaya da neden olabilir. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemlidir. Yakın çevrenin desteği, tedavinin önemli bir parçasını oluşturur.”

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.