Antik kentler için depremden korunma projesinde uzmanlar bir araya geldi

İZMİR (İGFA) – Arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat mühendisliği ve kültürel miras yönetimi gibi farklı disiplinlerden uzmanların katıldığı tanışma ve bilgilendirme toplantısında, antik kentlerin korunmasına yönelik bilimsel yol haritası belirlendi.

Akademik çalışmalarının yanı sıra kamu yararını gözeten projelere de öncülük eden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), antik kentlerin depremlere karşı korunmasına yönelik dikkat çeken bir çalışmaya imza atıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı yürütücülüğünde hazırlanan ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım: ANTİKDEM” projesinin yol haritasını belirlemek için bilim insanları bir araya geldi.

Üniversitenin Efes Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat, kimya, koruma planlaması, kültürel miras yönetimi ve turizm gibi farklı disiplinlerden uzmanlar, antik kentlerin depremlere karşı dayanıklılığını artırmak için izlenecek bilimsel ve teknik yöntemleri tartıştı.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ STRATEJİLER

Proje kapsamında Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon antik kentleri hem ekonomik ve turistik değerleri hem de aktif fay hatları üzerinde bulunmaları nedeniyle pilot alan olarak belirlendi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Eda Avcı, ANTİKDEM projesinin hedeflerini şu şekilde özetledi:”Olası bir deprem senaryosunda bu antik kentler büyük çapta zarar görebilir ve bölge turizmi olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle proje; kısa vadede deprem senaryolarını oluşturmayı, orta vadede bu senaryoların potansiyel etkilerini değerlendirmeyi ve uzun vadede ise koruma yöntem önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.”

Doç. Dr. Avcı, ayrıca projeden elde edilecek bulguların kültürel miras yönetimi açısından çok önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, “İl Afet Risk Azaltma Planı’nda da vurgulandığı gibi, doğal ve kültürel varlıkların korunması konusunda bu proje büyük bir adımdır.

Özellikle antik kentlerin depreme dayanıklılığı konusunda dünyada yetersiz sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle ANTİKDEM, öncü bir model oluşturacak ve farklı disiplinlerden projelere zemin hazırlayacak nitelikte olup, yurdumuzdaki diğer antik kentlere de örnek teşkil edecektir” ifadesinde bulundu.

Related Posts

Vergi olmayan tek ülke: Sadece 63 kişi yaşıyor

Avrupa’nın ortasında, yalnızca 63 kişinin yaşadığı ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan sıra dışı bir ülke yükseliyor. Vergisiz ve müdahalesiz..

Zammı öğrenen işçiler halaya koştu

Petrol İş Sendikası’na bağlı fabrikalar Pulver Kimya, Elastron ve Conta’da yaklaşık 1300 işçi, grevin ilk gününde işveren ile anlaşmaya vardı. Saatlik ücretlere yüzde 92 zam yapılırken, ayrıca tüm işçilere yılda 4 maaş ikramiye ödenmesi için taraflar el sıkıştı.

Motosiklette 1.5 kilogram uyuşturucuyla yakalanan 2 zanlı tutuklandı

Adana’da 1,5 kilogram sentetik uyuşturucu ele geçirilen motosikletteki 2 şüpheli tutuklandı.

BM, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle Çad’a geçen mülteci sayısındaki hızlı artıştan endişeli

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Çad Temsilcisi Magatte Guisse, özellikle Sudan’ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletindeki artan şiddet dolayısıyla Çad’a geçen Sudanlı mülteci sayısının hızla artmasından endişe duyduklarını bildirdi.

Fransa’da başörtüsüne yasak talebi

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, üniversitelerde başörtüsü yasağı istediğini söyledi.

İsrail’in vahşice katlettiği Hind Receb’in içinde olduğu aracın replikası İngiltere’de sergi için yeniden yapıldı

İngiltere’nin Yorkshire bölgesinde yaşayan bir sanatçı 29 Ocak 2024’te Gazze’de ailesiyle birlikte İsrail ordusunun saldırısına maruz kalarak vahşice öldürülen Hind Receb’in can verdiği aracın replikasını yaptı. İsrail’in tam 335 kurşunla şehit ettiği Hind Recep ve ailesinin arabası İngiltere’nin Bradford kentinde sergilendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir