Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, belediyelerin borçları, Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri, 2025’in “Aile Yılı” olarak ilan edilmesi gibi konulara değinirken, aynı zamanda yeni esnek çalışma modeli hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.
ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ YAYGINLAŞTIRILACAK
Bakan Işıkhan, COVID-19 pandemisi sürecinde uzaktan çalışma, hibrit ve esnek çalışma modellerinin denendiğini ve bu deneyimlerin önemli olduğunu belirtti. Ulusal istihdam stratejisi belgesinde de bu dönüşümün dikkate alındığını söyleyen Işıkhan, çalışma hayatının artık geleneksel iş yapış şekilleriyle yönetilemeyeceğini ifade etti.
“Memnuniyet ve iş yaşam dengesi gibi geleneksel yapılarla çalışmak, artık oldukça zor. Verimlilik de eski yöntemlerle ölçülemez. Bu sebeple, çalışma hayatında yeni modellerin ortaya çıkması kaçınılmaz hale geldi” dedi. Işıkhan, bu dönüşümle birlikte üç ana başlıkta yapılacak çalışmalara değindi.
HİBRİT VE UZAKTAN ÇALIŞMAYA YASAL ZEMİN HAZIRLANACAK
Bakan Işıkhan, esnek çalışma ve hibrit modellerinin yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılacağını duyurdu. Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektörlerinde hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yasal çerçevede yerleşmesi hedefleniyor. Bununla birlikte, uzaktan çalışmanın işçi hakları üzerindeki etkileri göz önünde bulundurularak sosyal güvenlik ve çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeler yapılacağı aktarıldı. Ayrıca dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesi amacıyla serbest ve proje bazlı çalışma modellerine yönelik teşviklerin artırılacağı açıklandı.
PLATFORM EKONOMİSİ VE DİJİTAL ÇALIŞMA MODELLERİNE ODAKLANILACAK
Platform ekonomisinin, e-ticaret, serbest çalışma ve dijital hizmetler gibi alanlarla birlikte önemli bir ekonomi haline geldiğine dikkat çeken Bakan Işıkhan, bu alandaki çalışanların haklarının güvence altına alınması için mekanizmaların oluşturulacağını belirtti.
İŞ YAŞAM DENGESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN YENİ UYGULAMALAR
İş yaşam dengesinin güçlendirilmesi adına yapılacak düzenlemelere de değinen Işıkhan, çalışanların verimliliğini artırmayı ve tükenmişlik sendromunu önlemeyi amaçlayan yeni uygulamaların teşvik edileceğini vurguladı. Ayrıca iş yerlerinde mobbing, ayrımcılık gibi olumsuz uygulamalara kesinlikle izin verilmeyeceğini belirtti. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılacağı ve geliştirilerek güçlendirileceği ifade edildi.
More Stories
Son dakika: Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye’de! Erdoğan’dan önemli açıklamalar
Depremzedeler Yeni Yuva Buldu
İşyerini önce kurşunlayıp, sonra helallik istediler