Türkiye’de kadınlar “zorlayıcı kontrol şiddeti”ne maruz kalıyor

Türkiye’de Kadınlar Zorlayıcı Kontrol Şiddetine Maruz Kalıyor

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin daha az bilinen bir boyutu dikkat çekiyor: zorlayıcı kontrol. Türk Ceza Kanunu’nda eziyet suçu olarak tanımlanan bu davranış biçimi, kadınların özgürlüklerini kısıtlayan bir baskı aracı olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu şiddet türüne karşı kadınların hukuki yollara başvurarak haklarını savunmaları gerektiğini ve toplumda farkındalığı artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının hayati önem taşıdığını ifade ediyor.

Her 10 kadından 8’i etkileniyor

BirGün’de yer alan habere göre, yapılan araştırmalar, Türkiye’de her 10 kadından 8’inin, özellikle partnerleri tarafından zorlayıcı kontrol şiddetine maruz kaldığını gösteriyor. 15-24 yaş aralığındaki genç kadınlar bu durumdan en çok etkilenen grup olarak öne çıkıyor.

Şiddetin az bilinen yüzü

Zorlayıcı kontrol, kadınların özerkliklerine müdahale eden ve kişisel özgürlüklerini kısıtlayan davranışlarla kendini gösteriyor. Bu tür müdahaleler arasında sosyal ilişkilerin kısıtlanması, dijital gözetim, giyim kuşamına müdahale gibi davranışlar bulunuyor.

Kadınlar direniyor

Bu baskılara karşı kadınların direniş geliştirdiği ve özerkliklerini korumaya çalıştıkları belirtiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Dr. Anıl Özge Üstünel‘in yürüttüğü araştırmalar, kadınların bu tür kontrol davranışlarına karşı pozisyonlarını korumaya yönelik çeşitli stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

Hukuki yollar ve İstanbul Sözleşmesi

Avukat Sema Yurtbilir, zorlayıcı kontrolün, kadınların sıklıkla maruz kaldığı ancak yeterince tanınmayan bir şiddet türü olduğunu belirterek, kadınların bu duruma karşı hukuki yollarla mücadele edebileceklerini ifade ediyor. Yurtbilir, 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde aile mahkemelerinden alınabilecek tedbir kararlarına ve acil durumlarda kolluk kuvvetlerinden istenebilecek müdahalelere dikkat çekiyor.

Fiziksel iz arama sorunu

Yurtbilir, kolluk kuvvetlerinin çoğu zaman fiziksel bir iz arayışında olduklarını ve bu durumun kadınların şikayetlerinin ciddiye alınmasını zorlaştırdığını vurguluyor. Bu nedenle, kadınların yasal haklarını kullanmaktan çekinmemeleri ve savcılıklara başvurarak soruşturma talebinde bulunmaları gerektiğine işaret ediyor.

 


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


 

Related Posts

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 21-27 Nisan’ı kapsayan dönemde günlük ortalama bin 482 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

AKP’nin kalesinde ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi! Binlerce yurttaş alana toplanıyor

CHP, İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlattığı “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin Başakşehir ile devam ettiriyor. Miting için binlerce yurttaş alana toplanmaya başladı.

Enflasyon gölgesinde seçim: Avustralya başbakanı iktidarı bırakmak istemiyor

Avustralya Başbakanı Albanese, yüksek enflasyon, yerli halkların temsil arayışı ve yakıt fiyatlarındaki zam tartışmalarının gölgesinde, seçmenlerden oy istiyor.

Usulsüz sağlık raporu soruşturması: Hasta kişileri kurula sokmuşlar

Şanlıurfa merkezli 3 ilde sağlıklı bireylerin yerine hasta kişilerin kurula sokarak “askerlik yapmaya elverişli değildir” raporu aldıran 11 şüpheli tutuklandı.

Samsun’da tefecilere operasyon

Samsun’da faiz karşılığında borç para verdiği ve bu durumu gizlemek amacıyla araç satışı yapılmış gibi göstererek senet imzalatan şüpheliler yakalandı.

Narin Güran davasında 15 sanık için 5’er yıl hapis talebi

Türkiye’nin konuştuğu Narin Güran cinayetinde suçluyu kayırma suçundan üçü çocuk 15 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Sanıkların tümü için 5’er yıl hapis cezası istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir